top of page

BLOG

NEDEN TIBBİ İKİNCİ GÖRÜŞ ALMALIYIZ?

Güncelleme tarihi: 14 Eki 2022


İkinci görüş ilk uzmandan alınan bir tavsiyenin doğru olduğundan emin olmak için ikinci bir uzmandan (bir doktor gibi) alınan tavsiyedir. Size gönül rahatlığı ve daha fazla bilgi sunar.





Peki doğru teşhis konduğundan ya da doğru tedavi seçimlerini yaptığınızdan nasıl emin olabilirsiniz?

Doktorunuz tarafından size ciddi, karmaşık veya nadir görülen bir tanı konduğunda ya da basit ama iki farklı tedavi yönteminden size en uygun olanın seçilmesi gerektiği durumlarda, ikinci bir görüş almanız, hem sizi yanlış tanıdan koruyacaktır hem de size gönül rahatlığı verecektir.


Bu bağlamda,

 

1. Yanlış Tanı Nedir?


Yaygın, Maliyetli ve Acı Verici


'Yanlış tanı' hasta tarafına, semptomlarına bağlı olarak yapılan tanının doğru olmaması durumudur ve dünyada sağlık sunumundaki en önemli güvenlik probleminin başında gelir. Teşhis sürecinin karmaşıklığı, doktorun gözünden kaçabilecek ufak bir detay hatta doktorun yoğunluğu, size yeterince zaman ayırıp ayıramadığı vb. birçok konu tanı ve tedavide alınan kararları etkiler.

Unutulmamalıdır ki doktorlar da insandır ve hepimiz kadar hata yapabilirler.

Amerika'da ölümlerin ortalama %10 ve %20 kadarının yanlış tanıdan kaynaklandığı ve bunun da yaklaşık 40 bin ila 80 bin hastanın ölümüne tekabül ettiği çalışmalarca kanıtlanmıştır. Araştırmacılar, yanlış tanı konulması zararlarının, cerrahi hatalar veya aşırı doz ilaçlarının önüne geçtiği sonucunu çıkarmışlardır. Yapılan hasta anketleri, katılımcı üç kişiden en az birinin teşhis hatası ile karşılaştığı sonucunu doğrulamıştır.


Bu nedenle; yanlış, eksik ve gecikmiş tanının önüne geçmek için Tıbbi İkinci Görüş alınması önerilmektedir.


2. İkinci Görüş Almak İçin 4 Önemli Sebep

  • Kendini Yanlış Tanıdan Korumak

İkinci Görüş almanın en önemli sebeplerinden biri kendini yanlış tanıdan korumak olacaktır. Belki de doktorun probleminizi tedavi etme deneyiminden memnun değilsiniz. Belki de doktorunuzun sorularınızı ve endişelerinizi dinlediğini veya bilinçli bir karar vermeniz için yeterli bilgi sağladığını düşünmüyorsunuz.


Üç yıllık bir süre içinde 1000'den fazla hastadan toplanılan nesnel verilerle ilgili bir çalışma, tıbbi ikinci görüşlerin değerini de vurgulamaktadır. İlk tanıdan sonra hastaların aldıkları ikinci görüşlerin neredeyse yüzde 77'si tanı, tedavi ve/veya tedavi eden doktorun değişmesiyle sonuçlanmıştır.

Bu 1000 üyeden 32'sinin teşhisi değişmiş, 209'u tedavi planını değiştirmiş ve 18 kişinin ameliyata ihtiyacı olmadığı ortaya çıkmıştır.

Bazı durumlarda, ikinci bir doktorun verdiği görüş, doktorunuzun belirlediği teşhis ve tedavi ile örtüşebilir. Bu, sağlığınız için en iyi seçimi yaptığınız konusunda size güvence, gönül rahatlığı ve güven sağlayabilir.


  • Teşhisi kesinleştirmek

Tanı karmaşık bir süreçtir. Birçok hastalık, bir doktorun kesin bir teşhise varmasını çok zorlaştırabilecek semptomları paylaşır. Örneğin, bir hastanın karın ağrısının açıklaması mide rahatsızlığı olsa da, aynı ağrı hemen akla gelmeyen vasküler veya nörolojik durumlar tarafından taklit edilebilir. Ya da erken aşamalarda, birinin Alzheimer hastalığı mı yoksa potansiyel ilaçların çok farklı olabileceği başka bir demans formu mu olduğunu belirlemek zor olabilir.

Bu duruma yaşanmış bir örnek verecek olursak;

İzmir'de, şiddetli karın ağrısı ve idrar yapamama şikayetiyle hastaneye götürülen Hasan Günay, böbrek taşı sancısı çektiği ve bol su içmesi söylenerek evine gönderildi. Ağrının dinmemesi üzerine bölge hastanesine tekrar götürülen Günay, tomografi sırası beklerken fenalaştı ve 7 gün sonra öldü. Yapılan kontrollerde ağrının böbrek taşından değil 12 parmak bağırsağında kirli sıvı sızıntısından kaynaklandığının, karına dolan bu suyun da kalp krizini tetiklediğinin ortaya çıktığını söyledi.


  • Durumunuzla İlgili Bilginiz Artar

İkinci bir görüş aldığınızda, durumunuzla ilgili bilginizi de arttırmış olursunuz. Farklı bir uzman size bakış açısı katacaktır, bu da doğru tedavi yöntemini seçmenizde etkili olacaktır.

Dr. Grauer, "İkinci bir görüş en çok, mükemmel bir yanıt olmadığında ve daha fazla girdi istediğinizde yararlıdır"

  • Birden Fazla Doğru Tedavi Vardır

Birçok durum için klinik literatür tarafından desteklenen birkaç uygun tedavi seçeneği vardır. İkinci bir görüş, özel durumunuz için hangi tedavinin en uygun olduğuna karar vermenize yardımcı olabilir.

Tıpta sıkça kullanılan 'hastalık yoktur hasta vardır' sözünden de anlaşılacağı üzere, bir hastalık bazında her hastaya aynı tedavi uygulanmaz. hastanın öyküsü, soy geçmişi, yan hastalıkları tedavi yöntemini etkilemektedir. Bu yüzden bir tanı aldığınızda farklı birkaç tedavi yöntemi arasında bir karar vermek için ikinci bir görüşe başvurmak daha sağlıklı olur.



Aldığınız herhangi bir ikinci görüşün, teşhis konduğunuz durumu tedavi etme konusunda geniş deneyime ve uzmanlığa sahip bir doktordan geldiğinden emin olmanız önemlidir.

3. Sadece hayatı tehdit eden teşhisler için değil


İkinci bir görüş, sadece kanser veya kalp hastalığı gibi yaşamı tehdit eden teşhisler için değildirler. Dr. Rasmussen, "Kalça ve diz replasmanı gibi yaşam kalitenizi önemli ölçüde etkileyen durumlar için ikinci bir görüş almak, size uygun şekilde teşhis konmasını sağlayabilir" diyor. "Ayrıca, ameliyat yerine daha ileri tıbbi tedavi de dahil olmak üzere en uygun tedaviyi almanızı sağlayarak ve size zaman ve para kazandırabilir."

Bakımın önündeki coğrafi engelleri kaldırarak ve çevrimiçi ikinci bir tıbbi görüş programı kullanarak hastalar, sağlık bakımlarını iyileştirmek için sağlanan tavsiyelerden yararlanabilirler.

32 görüntüleme2 yorum
bottom of page